• Dzisiaj jest piątek, 27/06/2025

    Dzisiaj są imieniny: Maryli, Wladyslawa, Cyryla

  • idź do oficjalnego portalu Unii Europejskiej
strona główna
21 / 12 / 2022

Gotuj z KGW – przepisy na święta i Nowy Rok

Sukces Koła Gospodyń Wiejskich „Bestwinianki” w konkursie „Bitwa Regionów” i zaangażowanie społeczne wszystkich gminnych Kół to dowody na to, że ich członkinie doskonale odnajdują się w nowoczesnych realiach. Ich profile na portalach społecznościowych wypełnione są zdjęciami z różnorakich przedsięwzięć, a uczniowie naszych szkół chętnie poznają od KGW tajniki kiszenia kapusty albo pieczenia ciasteczek. Tradycyjnie publikujemy przepisy kulinarne, którymi można zainspirować się, przygotowując uroczyste posiłki dla domowników.  Smacznego!

KGW „Bestwinianki” z Bestwiny

Sznycel rybny z siurpryzą – według autorskiego przepisu pani Małgorzaty Chrobak

Potrawa nagrodzona w konkursie „Bitwa Regionów 2022”

Składniki: Sznycel rybny: 1 kg  karpia królewskiego; 1 kajzerka; 1 jajko; 2 ząbki czosnku; sól, pieprz biały do smaku. Siurpryza: 15 dag fasoli odmiany Blauhilde;10 dag szpinaku; 5 dag orzechów włoskich; 1 cebula; 2 łyżki masła; 3 ząbki czosnku; sok z połowy cytryny; garść czosnku niedźwiedziego; garść pietruszki zielonej; sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa do smaku; masło sklarowane; bułka tarta.

Przygotowanie: Karpia oczyścić ze skóry i ości. Namoczyć bułkę w mleku. Wszystkie składniki zmielić dwukrotnie.  Dodać jajko i  przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. Namoczoną fasolę ugotować w osolonej wodzie. Orzechy podprażyć na patelni. Szpinak i cebulę osobno podsmażyć na maśle. Fasolę, orzechy, szpinak, cebulę, czosnek  zblendować na jednolitą masę. Dodać drobno pokrojony czosnek niedźwiedzi i pietruszkę. Wszystkie składniki razem połączyć  i przyprawić według  uznania. Z masy rybnej formować sznycle i nadziewać  siurpryzą  w kształcie kulki. Sznycle panierować w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu  (maśle sklarowanym). Sznycel  ma mieć chrupiącą  skórkę  o delikatnym smaku karpia i ostrej siurpryzie.

Rolada/strudel

Składniki: Rolady (makowe i orzechowe): 500 g mąki tortowej; 250 g masła; 200 ml mleka; 20 g świeżych drożdży; 3 łyżki cukru pudru; 1 jajko; 1 żółtko; odrobina soli. Nadzienie orzechowe: 300 g zmielonych orzechów włoskich; 5 łyżek cukru; 5 łyżek oleju roślinnego. Nadzienie makowe:  200 g mielonego maku; 5 łyżek cukru; 5 łyżek oleju roślinnego.

Przygotowanie: Rozkruszyć drożdże w odrobinie mleka i zrobić rozczyn. Wyrobić ciasto, wymieszać mąkę z cukrem, masłem, jajkiem, pozostałym mlekiem i dodać rozczyn. Wymieszać i po wymieszaniu pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu. Na posypanej mąką stolnicy uformować ciasto w dużą kulę, a następnie podzielić je na trzy równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt. Zmielony mak wymieszać z cukrem. To samo zrobić z orzechami. Ułożyć przygotowane nadzienie na rozwałkowanym cieście i polać je 5 łyżkami oleju roślinnego. Każdy kawałek ostrożnie zwijać i dociskać, aby nie popękało podczas pieczenia. Koniec rolady „uszczelniamy” roztrzepanym jajkiem i przekładamy rolady na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem z jedną łyżeczką mleka i odrobiną cukru. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przykryć ściereczką kuchenną. Pozostawić do ostygnięcia, pokroić i podawać. Warianty: mak, orzech włoski, jabłko i kombinacje.

KGW Kaniów

Rurki z kremem

Do przygotowania ciastek będą potrzebne metalowe foremki w kształcie rurek (dostępne w sklepach AGD)

Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki wrocławskiej, 1 masło 82%; trochę cukru waniliowego; mały kubek śmietany Zott - 18%; szczypta soli. Krem do nadziewania: 1 opakowanie kremu do karpatki (do gotowania); 1 masło; pół litra mleka. Ponadto: jajko do smarowania; cukier gruby kryształ (tylko do posypania,do ciasta nie dajemy cukru); masło do smarowania brytfanny.

Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części. Każdą część zawijamy w papier i schładzamy w lodówce. Przed pieczeniem wyciągamy nieco wcześniej, aby ciasto można było rozwałkować. Każdą część ciasta wałkujemy cienko w kształt prostokąta .Kroimy w cienkie paski. Nawijamy na foremki, zaczynając od węższej strony. Nie nawijamy od samego brzegu, kilka milimetrów zostawiamy wolne, ułatwi to ściąganie rurek. Nawinięte rurki układamy na brytfannie wysmarowanej masłem. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy cukrem dekoracyjnym. Pieczemy na złoty kolor.

Jak łatwo ściągnąć rurki?  Po upieczeniu gorące rurki chwytamy w dłoń od szerszej strony i energicznym ruchem stukamy w blat upuszczając rurkę z niewielkiej wysokości.

Studzimy, przygotowujemy krem z przepisu na opakowaniu, nadziewamy rurki z obu stron. Z podanych proporcji otrzymujemy około 45 rurek.

Sałatka z ananasem

Składniki:  kukurydza konserwowa – puszka; seler marynowany – słoik; ananas – puszka; papryka czerwona surowa; ser żółty - według uznania; por; 4 - 5 jajek; sól, pieprz, majonez.

Przygotowanie: Kukurydzę i seler osączamy z zalewy. Resztę składników kroimy. Wszystko mieszamy, dodajemy sól, pieprz i majonez.

Filety z ryby w słodko - kwaśnej zalewie

Składniki: 0,5 - 1 kg filetów z ryby (miruna, mintaj); 1 - 2 cebule; 5 - 6 marchewek (około 70 dag); 3 - 4 pietruszki (około 40 dag); 1 seler (około 25 dag); 1 puszka koncentratu pomidorowego - 70 g.; pół szklanki oleju; 4 - 5 łyżek octu; 2 - 3 łyżki cukru; sól, pieprz; ziele angielskie; liść laurowy; mąka; jajka; bułka tarta do panierowania; olej do smażenia filetów

Przygotowanie: Filety posolić, opanierować i upiec. Pokrojoną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać warzywa starte na tarce (największe oczka) i sól, dusić razem, podlewając wodą w miarę potrzeby, tak, by warzywa się nie przypaliły .Gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy - ocet, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Gotować razem przez chwilę. Upieczone, gorące filety i sos układać warstwowo w naczyniu - sos, ryba ,sos, ryba, sos. Można podawać zarówno na zimno jak i na gorąco.

KGW Bestwinka

Pierogi z grzybami

Składniki: 2 garście suszonych podgrzybków; 2 cebule; 2 szklanki mąki + mąka do podsypania; olej; masło klarowane; sól, pieprz.

Przygotowanie: Podgrzybki zalać 1 l. wody, przykryć i odstawić na kilka godzin. Gotować przez 1 godz. aż będą miękkie. Odcedzić, wystudzić i drobno posiekać. Cebule obrać i pokroić w małą kostkę a następnie podsmażyć na maśle klarowanym. Dodać grzyby i krótko smażyć. Farsz doprawić solą i pieprzem. Do mąki dodać 1/3 łyżeczki soli oraz 3/4 szklanki wrzątku i wymieszać widelcem. Lekko wystudzić, wlać 3 łyżki oleju i wyrobić ciasto. Rozwałkować, podsypując mąką. Wyciąć kółka, na środek każdego nałożyć porcję farszu i zalepić brzegi ciasta. Pierogi gotować we wrzątku ok 2 min od momentu wypłynięcia, a następnie przelać zimną wodą.

Wigilijna zupa z karpia

Składniki: 1,2 kg karpia; 1 cebula; 100 g makaronu łazanki; kilka listków natki pietruszki; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/2 selera; 1 por; 2 liście laurowe; 1/2 czerwonej papryki; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżeczka przyprawy korzennej; 1 łyżka masła; 1 łyżka mąki; sól, pieprz.

Przygotowanie: Karpia oczyścić, wyfiletować i umyć. Głowę, płetwy, ogon i kręgosłup wrzucić do 2 l. wody. Marchewki, pietruszkę, seler, cebulę oraz por obrać i dołożyć do wody z kawałkami ryby. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę korzenną i gotować przez 30 min. Filety z karpia pokroić w małe kawałki. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Wywar przecedzić, wrzucić do niego rybę oraz paprykę i gotować ok 25 min. Mąkę podsmażyć na maśle i rozrobić w 1 chochli wywaru. Dodać do zupy i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Zupę podawać z porcją makaronu i udekorować natką pietruszki.

Sernik wiedeński

Składniki na 14 porcji, forma ok 25x35 cm: 1 wiaderko sera białego; 10 jajek + 2 białka; 13 łyżek cukru pudru; 100g masła; 11 łyżek mąki pszennej; 10 łyżeczek mąki ziemniaczanej; 450 ml mleka; 1/2 szklanki drobnego cukru; 1 olejek cytrynowy; szczypta soli.

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. W rondelku roztopić masło i zostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z serem oraz cukrem pudrem. Dodać masło, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i mleko. Wymieszać na wolnych obrotach miksera. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodawać cukier i utrzeć na sztywno. Biała przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać. Dolać olejek cytrynowy. Sernik wylać na blachę wyścieloną pergaminem. Piec przez 5 min w temp. 220°C. Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i nożem odkroić boki od blachy. Zmniejszyć temperaturę do 180°C. Sernik piec przez 30 min. Po tym czasie wyjąć go na 15 min i ponownie piec przez 15 min w temperaturze 180°C. Schłodzony sernik można udekorować cukrem pudrem, lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.

KGW Janowice

Zupa rybna

Składniki i przygotowanie: Do garnka lejemy ok. 2 l. wody i doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy: 2 liście laurowe i ziele angielskie oraz 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę;  na tarce o dużych oczkach ścieramy obraną pietruszkę, 1/3 selera i 2-3 marchewki (te warzywa można również pokroić w słupki). Zupę gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy 2 pokrojone w paseczki kolorowe papryki (lub 3 mniejsze), gotujemy ok. 3-5 minut i dokładamy pokrojone w kostkę 2 lub 3 filety z dorsza. Gotujemy całość jeszcze parę minut, by ryba była ugotowana i w międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i chili (do smaku – zupa ma być pikantna i rozgrzewająca). Podajemy z grzankami.

Przepisy i zdjęcia nadesłały Panie: Małgorzata Chrobak, Anna Okruta, Maria Gawęda, Katarzyna Jordanek, Maria Maroszek. Serdecznie dziękujemy!

 

GALERIA ZDJĘĆ

  • logotyp partnera
  • logotyp partnera
  • logotyp partnera
Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie.Zamknij