• Dzisiaj jest piątek, 19/04/2024

    Dzisiaj są imieniny: Adolfa, Tymona, Leona

  • idź do oficjalnego portalu Unii Europejskiej
strona główna
18 / 06 / 2019

Warsztaty kulinarne w Janowicach

Zdrowe rewolucje w Janowicach, czyli praktyka czyni mistrza

            W przeszłości wszystkie potrzebne w kuchni produkty mieszkańcy wsi znajdowali na swoich polach, w ogrodach i w sadach. Dzisiaj takich tradycyjnych gospodarstw mamy coraz mniej, w potrzebne składniki zaopatrujemy się w sklepach. Warto wobec tego, wiedzieć, co kupujemy i jak kupujemy oraz umieć sporządzić z tego wartościowy, zdrowy obiad. Kto zna się na tym lepiej niż Koła Gospodyń Wiejskich? KGW Janowice wspólnie z tamtejszym Zespołem Szkolno – Przedszkolnym zorganizowało już po raz drugi warsztaty kulinarne dofinansowane przez gminę Bestwina w ramach zadania publicznego „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego”.

            Spotkanie w siedzibie KGW (byłym „Kogutku”) w dniu 17 czerwca rozpoczęło się od części teoretycznej. Głos zabrały dyrektor szkoły Urszula Kal i prezes KGW Krystyna Norymberczyk. P. dyrektor wygłosiła krótki wykład na temat zdrowego żywienia, występowania chorób cywilizacyjnych, omówiła także piramidę żywieniową. Z kolei pani Alicja Englert z Gminnej Biblioteki Publicznej przygotowała prezentację multimedialną „Zboża uprawiane w Polsce i inne nasiona oraz ich wykorzystanie”. Nasiona te można było zobaczyć i dotknąć. Pszenica, siemię lniane, proso, dynia, słonecznik... i o wiele więcej.

Poniedziałkowe warsztaty nosiły tytuł: „Tradycyjnie, smacznie i zdrowo – pierogowo”. Pod kierunkiem pani prezes K. Norymberczyk, nauczycieli Urszuli Kal i Jolanty Kuczyńskiej jak również wolontariuszek z KGW (G. Gałuszka, J. Ciszczoń, J. Filipowicz) uczniowie klas 6 i 7 wykonywali smakowite pierogi. Niektórzy twierdzili, że czują się jak Magda Gessler! W przeprowadzeniu spotkania pomagali goście: skarbnik gminy Bestwina Anita Kubik oraz pracownice Gminnego Ośrodka Kultury: Karolina Żurowska i Anna Klimczak. Pracowicie ulepione pierogi zadowoliły nawet najbardziej wybredne podniebienia, a uczniowie wykonali je w różnych wersjach: z mięsem, „ruskie”, ze szpinakiem, z truskawkami i buraczkowe. Degustacja była najbardziej oczekiwanym punktem programu.

            Nietypowe lekcje z gospodyniami obejmują ponadto pieczenie tradycyjnego chleba. To godna pochwały inicjatywa, która integruje pokolenia i uczy mądrego podejścia do zagadnień odżywiania się.

Więcej zdjęć - GALERIA

Sławomir Lewczak

GALERIA ZDJĘĆ

  • logotyp partnera
  • logotyp partnera
  • logotyp partnera