Warsztaty kulinarne w Janowicach
Swojski „MasterChef” z gospodyniami – warsztaty kulinarne w Janowicach
„Tradycyjnie i nowocześnie na co dzień” – pod takim hasłem zostały zorganizowane 18 czerwca w siedzibie Stowarzyszenia KGW Janowice niecodzienne warsztaty kulinarne. Janowickie gospodynie to zdobywczynie I miejsca za żurek na maślance w przeglądzie potraw regionalnych na Święcie Powiatu Bielskiego, zatem za ich profesjonalizm można ręczyć.
Członkini KGW a zarazem dyrektor ZSP Janowice Urszula Kal powiedziała: W spotkaniu uczestniczyła młodzież ze szkoły podstawowej oraz zaproszeni goście, a cała impreza służyła propagowaniu zdrowego stylu odżywiania opartego na produktach tradycyjnych. Chcemy wyeliminować półprodukty i nadmierną ilość cukrów i tłuszczów.
Uczniowie nie wahali się eksperymentować. Hamburgery w ich wykonaniu to nie fast food, lecz zdrowa przekąska. Podobnie rzecz się miała z pastami kanapkowymi na bazie białego sera, ryb, warzyw, jaj i ziół. Same zioła wzbudziły furorę, wypełnione nimi pachnące kosze przyciągały uwagę młodych kucharzy. Prezes KGW Krystyna Norymberczyk i inne panie pokazały, jak zrobić swojskie masło, twaróg i majonez, a także idealne na upały napoje orzeźwiające.
Sławomir Lewczak